Yasmine Hamdan
Ya Nass
LP
World

Hier is het debuut solo album van Yasmine Hamdan, geschreven en geproduceerd in samenwerking met Marc Collin (Nouvelle Vague).
 Yasmine werd bekend met Soapkills, het duo dat werd opgericht in Beiroet, die de eerste indie / elektronische band was die uitkwam met een CD in het Midden-Oosten. De muziek van Soapkills werd al snel de soundtrack van de levendige, jonge kunst scene die zich ontwikkeld heeft in het naoorlogse Libanon, Yasmine wordt tot op de dag van vandaag, beschouwd als ondergrondse icoon in de Arabische wereld.

Om de melodieën en teksten voor de liedjes te schrijven, putte Yasmine uit het repertoire en van de grote Arabische zangeressen uit het midden van de 20e eeuw, waaronder een aantal weinig bekende of half vergeten artiesten, zoals Aisha Al Marta, Nagat El Saghira, Asmahan, Shadia, Mounira El Mehdeyya en nog veel meer. Yasmine is geïnspireerd door deze vrouwen, door de ondeugende sensualiteit en de subtiele, ironische maatschappijkritiek die doordringt in hun teksten, en die doet denken aan een periode van vrijheid en emancipatie in de geschiedenis van de samenleving van het Midden-Oosten.
 Yasmine's zang is zeker verbonden met de tradities van Arabische muziek, ze heeft een persoonlijke, onconventionele en frisse benadering. De teksten en de arrangementen kunnen worden omschreven als elegante, electro folk pop,mysterieus ontstaan ergens in de Perzische Golf ... met akoestische gitaren, vintage synths en Yasmine's veelzijdige, prachtige stem.

Een element dat verloren kan gaan door onze westerse oren is het speels gebruik van de verschillende dialecten van het Arabisch in haar teksten, afwisselend Libanees, Koeweit, Palestijns, Egyptisch en bedoeïenen, het gebruik hiervan is zo typerend zijn voor Midden-Oosten humor.

Tracklisting:
 1. Deny
 2. Shouei
 3. Samar
 4. Enta Fen, Again
 5. La Mouch
 6. Nediya
 7. Beirut
 8. Aleb
 9. Bala Tantanat
 10. In Kan Fouadi
 11. Hal
 12. Khayyam
 13. Ya Nass

Ook verkrijgbaar:
CD
world
Yasmine Hamdan
Al Jamilat
CD
World
Yasmine Hamdan
Ya Nass