Mr. Bongo
Original Sound Of Mali
CD
Afrobeat

Mr. Bongo presenteert met trots 'The Original Sound of Mali', samengesteld door Vik Sohonie & David Buttle.

Malinese muziek is waarschijnlijk dieper, verfijnder en lyrischer dan enig andere vorm van Afrikaanse muziek. De Malinese cultuur heeft een enorme hypnotische schoonheid aan Malinese muziek, en dit is een selectie van liedjes uit het hele land.

Het verhaal van deze release begon in 2015 toen Dave op de Soul Bonanza blog kwam. Een schatkist aan zeldzame vondsten uit de hele wereld! Een mix sprong eruit en Dave - le monde à change: een eerbetoon aan Mali 1970 - 1991- kende Malinese legendes zoals de Rail Band, Salif Keita, & Les Ambassadeurs du Motel de Bamako al, maar deze mix was iets anders! Deep & culled uit de collecties van enkele van de zwaarste Afrikaanse muziek verzamelaars in de wereld; legendes als Vik Sohonie, Hidehito Morimoto, Philippe Noel, Gregoire Villanova en Rickard Masip.

Dave nam onmiddellijk contact op met Vik en een reis van zoeken naar de rechtmatige eigenaren begon. Hij zocht ook hulp bij de man met veel Malinese muziek kennis; Florent Mazzoleni. Florent heeft het beste boek over Malinese muziek - 'Musiques modernes et traditionnelles du Mali' geschreven. Hij stelde voor een paar ongelofelijke tracks op te nemen en verzorgde de notities en foto's die in het album werden gebruikt. Geen Malinees album zou compleet zijn zonder een opvallende cover, en deze is afkomstig van de overleden grote Malinese fotograaf Malick Sidibé.

Op dit album vindt u bekende artiesten naast zeldzame ontdekkingen. De Rail Band, die een van de bekendste van alle grote bands in Mali is, gaf ons de sterren Mory Kanté en Salif Keita. Les Amabassedeurs du Motel de Bamako was een andere grote act die Idrissa Soumaoro, Kanté Manfila, en voor een tijdje Salif Keita in hun  gelederen hadden. Soms zou Salif dezelfde nacht in beide bands spelen, nogal een ding aangezien de bands vurige rivalen waren. Als albino had Salif aanzienlijke vooroordelen in de samenleving te overwinnen, en zijn muzikale carrière hielp daarbij.

Een belangrijke ontdekking op het album is Idrissa Soumaoro et L'Eclipse de L'Ija. L'Eclipse de l'Institut des Jeunes Aveugles was een instituut voor blinde tieners en hun plaat werd geproduceerd door de Duitse vereniging die zorgde voor blinde Malinese tieners in Bamako.
Het is nooit goed uitgegeven en bevatte de eerste opnames van de legendes van Malinese muziek Idrissa Soumaoro, Amadou Bagayoko en Mariam Doumbia. Amadou & Mariam trouwden later en werden sterren, onder andere door het maken van een album met Manu Chao.
Dit album is een gecoördineerde wereldwijde inspanning om de meest vitale hoeksteen van de Malinese cultuur te tonen in een poging om zijn reputatie in te behouden in het licht van de huidige, grimmige realiteit.

Wij hopen dat onze hoogtepunten van Mali's rijke geschiedenis van muzikale innovatie zal dienen als uitgangspunt voor het herstellen van een beeld dat werd beschadigd door een onnodig conflict. Mag vrede en muziek snel terugkeren naar Mali.

Opgedragen aan Malick Sidibé.