Nieuw album van Björn van der Doelen: ‘Na ons de zondvloed’

Na ons de zondvloed is alweer het 6de album van duizendpoot Björn van der Doelen. En daar horen optredens bij! De tourdata staan lager op deze pagina. En dan volgt ook een tweede theatertoer (na het daverende succes van de eerste). Oh ja, en dan is er nog een podcast….

Na ons de zondvloed

Björn van der Doelen Na ons de zondvloed

Het album ‘Na ons de zondvloed’ is een persoonlijk document over allerlei kanten van het leven (jeugd, gezin, ouderdom, vrijheid, liefde). De liedjes krijgen een extra lading door de zacht-Brabantse tongval van Björn van der Doelen en het heerlijke Americana-sausje. Het plezier spat ervan af.

Björn beschrijft een paar tracks op ‘Na ons de zondvloed’ in het kort:

Gezellig op vakantie‘: een voorstelling over hoe ge vroeger “gezellig” met het hele gezin -in een te vol gepropte auto- op vakantie ging. Veertien uur lang luisterend naar hetzelfde cassettebandje van Modern Talking.

Dan is het stil in huis‘: over de hel die het is om nu zelf een gezin te hebben.

Kootje‘: over de schoonheid van de liefde voor ‘die verrekte jong’,

Echte liefde overwint alles’: over het samen oud worden met je highschool sweetheart

God wit‘: over en de dromen die ge nog steeds samen hebt.

Vrijheid en liefde‘: een praat-zang-klaag-lied over wat we echt nodig hebben tegenover alles wat we ons wijs hebben laten maken. Volgens Björn van der Doelen hebben we uiteindelijk twee dingen nodig: vrijheid en liefde!

Ga van m’n erf af”: een liedje zonder tekst dat Björn op gitaar stond te spelen toen Tessa riep: “Get off my property”, wat niet alleen grappig was, maar ook erg hillbilly/country klonk.

Vrouwen uit Brabant‘: een lofzang op alle Hollandse vrouwen (“maar die uit Brabant zijn net ietskes beter”). Het is de bonustrack op ‘Na ons de zondvloed’ omdat het lied niet echt bij de thematiek van de plaat past. De enige cover in een duet met gitarist Ruud van den Boogaard.

Halverwege‘: een duet met Stef Bos over het midden van het leven. “Het is goed om hier te zijn, halverwege’.

Stef Bos

Het duet met Stef Bos is ontstaan omdat Stef een paar jaar terug op het prachtige idee kwam om samen een liedje te maken. Björn over dat idee:

Als groot fan dacht ik: “Echt waar?! Samen een liedje maken”. En was al trots voordat er een noot of woord op papier stond. Een paar jaar later stuurde hij me dit prachtige liedje vanuit Zuid-Afrika toe met de woorden “het is nog niet af dus schiet er maar op”. En opnieuw dacht ik: “Echt waar?! Het is nog niet af en ik mag daar op gaan schieten”. Ik heb wat regels van “mijn couplet” veranderd, omdat het dan iets meer betrekking op mezelf had/heeft en er verder uiteraard niks aan gedaan. Volgens mij heeft de band qua akkoorden hier en daar wat gedaan nog maar verders was het liedje gewoon af. En het moest -gezien de thematiek- absoluut een plekje krijgen op deze plaat. Het was alsof het er voor geschreven was. En dat kan geen toeval zijn denk ik dan.

Het album is opgenomen in Uncle Gabe’s soundstudio van Gabriël Peeters (die samen met De Huursoldaten ook tekende voor de arrangementen), uiteraard in Eindhoven. Daar heeft Björn al zijn platen, losse liedjes & andere projecten opgenomen.

Over Björn van der Doelen

 • “Een van de beste liedjesmakers van Nederland” (Stef Bos)
 • “Van der Doelen ontpopt zich als een Nederlandse Americana artiest van formaat” (OOR)
 • “Björn van der Doelen laat het Nederlands weer groots klinken. Hij heeft het weer geflikt om met een perfect plaatje op de proppen te komen” (Indebanvan.nl)
 • “Van der Doelen is een man die van zijn liedjes pure poëzie maakt” (LFL)
 • “Dialect liedjeskunst van het zuiverste soort. Groots gewoon” (AltCountry)
 • “Björn bezit het zeldzame talent om verhalen te vertellen” (Festivalinfo)
 • “Van der Doelen benut de kracht van z’n ruwe stem en oprechte verhalen optimaal” (3Voor12)
 • “Van der Doelen weet andere Americana-Iconen als Ad van Meurs en JW Roy regelmatig te overtreffen” (Heaven)

De ValAllemaalMaarKapodCast’s over muziek van Björn van der Doelen en Joris Heynen via Apple Podcast.

Tourdata:

04 sept 2021 – Horst – 13:00-15:00 – solo – parkhotel Horst
05 sept 2021 – Vessem – 14:30-15:15 – solo – Beerze brouwerij
05 sept 2021 – Paaspop – 20:00-20:45 – solo
18 sept 2021 – Eindhoven – 20:00-22:00 – ALBUM RELEASE
(met de huursoldaten, Café Wilhelmina)
14 okt 2021 – Rotterdam – 20:30-22:00 – met de huursoldaten – Walhalla
23 okt 2021 – Helmond – 21:00-22:30 –  met de huursoldaten – Muziekcafé Helmond
29 okt 2021 – Someren – 13:00-15:00 – met twee huursoldaten – De Ruchte (bruiloftsfeest)
03 dec 2021 – Aarle-Rixtel – 20:00-21:00 – solo – Bob’s Vinyl Sessie, Perron 15
10 dec 2021 – Valkenswaard – 20:30-22:00 – met de huursoldaten – de Hofnar
11 dec 2021 – Veldhoven – 19:00-20:00 – solo – huiskamerconcert

De Huursoldaten

 • Ruud van den Boogaard, gitaar en zang (ook liedjesschrijver in het Brabants met al meerdere album-releases, werkt als gitarist ook aan een album (release 2022) met Brabantse boezemvriend JW Roy, natuurlijk in t Brabants)
 • Ellen van der Doelen, zang
 • Harmen de Bresser, contrabas (Keihard vanuit de Eindhovense punk- en metalscene – ‘t legioen van Huursoldaten in! Voorheen vast bandlid bij o.a. Roosbeef, J.W. Roy en Beansprouts. Speelde met lied-smeden als Gerard van Maasakkers en Bennie Jolink en internationaal met o.a. David Grissom , Del Castillo & Mikkey Dee Studiowerk voor o.a. Eric van Dijsseldonk en Wolfendale. Nu met zijn eigen band The Mighty YaYa, Bückstabü en met de TexMex spitfire Patricia Vonne (op tour door heel Europa)
 • Mischa Porte, drums (werkt samen met Douwe Bob, Pitou, Wouter Planteijdt, Luwten, Remy van Kesteren, Michaël Prins, Sam & Julia)
 • Mirthe de Jonge, cello & zang
 • Alex Akela, viool, mandoline, resonator, 12-snarige gitaar, oed & zang
 • Diederik van den Brand, pedal steel (oorspronkelijk singer-songwriter als Aidan & the Wild, nu veelal multi-instrumentalist en sessiemuzikant. Speelt o.a. ook bij de Franse Baptiste W. Hamon en de uit Amsterdam afkomstige Dési Ducrot . Op 8/10 komt zijn debuutalbum Revelation Never Came uit)
 • Freek van Beek, kunstfluit & zang
 • Gabriël Peeters, toetsen & zang – drums, bas, piano op Vrouwen uit Brabant

 

Björn van der Doelen Na ons de zondvloed
Klik/tik voor albuminformatie